Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Babiš vyhrál soud

(21.2.2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) se nemusí omlouvat za své výroky o neziskové organizaci Transparency International (TI). Dnes o tom rozhodl středočeský krajský soud. Podle soudu Babišova vyjádření významně nezasáhla do práv organizace.

Premiér organizaci v minulosti opakovaně označil za zkorumpovanou, podle Babišova právníka Jiřího Urbánka tím mínil způsob jejího financování a netvrdil, že by se TI dopustila trestněprávního jednání.

»Soud se nedomnívá, že by došlo k významnému zásahu do práva na ochranu dobrého jména žalobkyně,« řekl soudce Vladimír Sommer. Odkázal také na právo na svobodu projevu. Právní zástupce Transparency International Petr Leyer novinářům řekl, že organizace zváží odvolání.

Babišovy výroky podle soudce byly hodnotícími soudy. »Žalovaný výrazem zkorumpovaný kritizoval fakt, že žalobkyně je financována z veřejných zdrojů a současně tím vyjadřoval názor na otázku její nezávislosti,« řekl soudce. Podle něj Babiš u značné části výroků uvedl, co je jejich základem. »V neposlední řadě jde o výroky, kterými žalovaný odpovídal na dotazy novinářů, a bylo tak na nich, aby výroky zasadili do kontextu,« dodal soudce.

Sommer připustil, že výraz »zkorumpovaný« je expresivní, zjevně nadsazený a přehnaný, Babiš ho ale podle něj užil ke kritice záležitosti veřejného zájmu, a je proto přípustný. Sommer také upozornil, že limity přijatelné kritiky jsou širší u veřejně činných subjektů.

Podle soudce má také TI přístup do médií, takže mohla na Babišovy výroky veřejně reagovat. »Každý tak má možnost udělat si vlastní názor,« doplnil Sommer.

Premiéra organizace zažalovala loni v červenci. Proti zpochybňování způsobu svého financování se u soudu ohradila s tím, že finanční vztahy jsou transparentní, smluvně podložené a zachycené ve výročních zprávách. Kromě omluvy také žádala, aby se předseda vlády do budoucna zdržel podobných výroků. I tuto část žaloby však soud zamítl.

autor: (ste)