Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Nemocných s chřipkou ubývá

(21.2.2020)

Nemocných s chřipkou a akutními infekcemi dýchacích cest v ČR za týden ubylo o 11 procent. Chřipková epidemie přetrvává, pacientů je 1422 na 100 000 obyvatel, informovalo zprávě ministerstvo zdravotnictví.

Epidemie přichází každoročně v lednu nebo začátkem února, letos byla vyhlášena poslední lednový den. »I přes pokles nemocnosti stále přetrvává, i když již slábnoucí, plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně virus chřipky typu A,« uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Počet nemocných klesá ve všech věkových skupinách, nejvyšší nemocnost je na Liberecku, Karlovarsku, Plzeňsku a Zlínsku. Část nemocnic uzavřela od začátku února pro návštěvy lůžková oddělení, zejména plicní, interní nebo léčebny dlouhodobě nemocných. Chroničtí pacienti a senioři jsou komplikacemi chřipky podle lékařů nejvíc ohrožení. Odborníci jim proto doporučují očkování, které mají od 65 let hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Ostatní si musí očkování zaplatit, vakcínu jim potom může na požádání proplatit pojišťovna z fondu prevence.

autor: (cik)