Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

výroba aut v ČR klesla

(20.5.2020)

Produkce osobních aut v České republice se do konce dubna snížila meziročně o 31,1 procenta na 337 497 vozů. V samotném dubnu způsobily odstávky vyvolané epidemií koronaviru propad výroby o 88,5 % na 14 589 vozů, oznámilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Škoda Auto vyrobila 218 374 automobilů, meziročně o 29,6 % méně, nošovický Hyundai snížil produkci o 35,3 % na 65 890 aut a společný kolínský závod Toyoty, Peugeotu a Citroënu TPCA vyrobil 53 233 vozů, o 31,5 % méně.

»Očekávaný dramatický pokles dubnové produkce o téměř 90 % není špatnou zprávou jen pro finální výrobce, ale samozřejmě také pro celý dodavatelský řetězec. Samotným postupným znovuobnovováním výroby finalistů se současné problémy nevyřeší. Dubnové prodeje nových vozů v Evropské unii poklesly o 76 % a vzhledem k úzké provázanosti dodavatelských řetězců napříč celou Evropou a silné závislosti autoprůmyslu na funkčním vnitřním trhu byl výrobní režim na všech úrovních silně narušený,« uvedl prezident sdružení Bohdan Wojnar.

Produkce autobusů Iveco byla po celý duben zastavena a v meziročním srovnání tak od ledna do dubna klesla o 19 % na 1179 vozidel. Koronavirus neměl dopad na výrobu autobusů v SOR Libchavy, který díky zvýšenému počtu zakázek produkci dokonce meziročně zvýšil o 44 % na 144 autobusů. Jediný domácí výrobce motocyklů Jawa snížil výrobu o 82 % na 135 strojů.

Podle experta na automobilový průmysl EY Petra Knapa nemá zastavení výroby v předchozích měsících v mírových časech obdoby a dopady jsou dramatické pro finální výrobce i dodavatele. »Naprosto zásadní pro český autoprůmysl je teď zajistit a udržet postupné oživování poptávky napříč Evropou, a zejména na velkých trzích. Květen a červen mohou výrazně napovědět, zda se podaří udržet výrobu v rozumném rozsahu. Nové objednávky před létem budou zásadní, neboť léto je tradičně slabé. Klíčem k úspěchu bude zvýšení optimismu a pozitivních očekávání firem i domácností,« řekl Knap.

Rekordní propad prodeje v EU

Prodej nových osobních automobilů v EU se v dubnu propadl meziročně o rekordních 76,3 % na 270 682 vozů, oznámilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Většina prodejen aut v EU byla v důsledku opatření proti šíření koronaviru po celý duben uzavřena.

»První celý měsíc s restrikcemi souvisejícími s nemocí COVID-19 vedl k nejvýraznějšímu měsíčnímu propadu poptávky od začátku záznamů,« uvedlo sdružení. V období od ledna do dubna prodej aut v EU meziročně klesl o 38,5 % na 2,75 milionu vozů.

Český Svaz dovozců automobilů již dříve uvedl, že v ČR se prodej nových osobních aut v dubnu snížil meziročně o 53 % na 10 679 vozů. Nejprudší pokles v EU postihl v dubnu Itálii, kde prodej klesl o 97,6 % na 4279 vozů.

Odbyt mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, se v dubnu v zemích EU meziročně snížil o 64,6 % na 20 007 vozů. Podíl této značky na trhu EU však vzrostl na 7,4 % ze 4,9 % před rokem, vyplývá z údajů ACEA.

autor: (ici)