Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

léky i na občanku

(22.5.2020)

Od prvního června bude možné si vyzvednout léky v lékárně s občanským průkazem nebo pasem místo eReceptu vytištěného na papíře, v mailu nebo jako SMS v telefonu. Po změně volala zejména Česká lékárnická komora. Lékaři povinně předepisují léky elek

"Lékárník načte číslo občanského průkazu nebo pasu pacienta a zobrazí se mu všechny platné nevydané eRecepty," popsala komora proces načítání. Dosud se každý eRecept načítal zvlášť z papíru, QR kódu nebo SMS v mobilním telefonu. Lékárníci si stěžovali, že v případě více receptů takové načítání zdržuje výdej léků.

V době epidemie nového typu koronaviru si navíc stěžovali, že musí brát do rukou při načítání eReceptů mobilní telefony mnoha lidí. Předání identifikátoru pomocí SMS plánoval Státní ústav pro kontrolu léčiv jen jako menšinovou možnost, lékaři a pacienti si ho ale oblíbili a v posledních čtyřech měsících loňského roku jich bylo posláno přes milion.

Lékárníci uvidí od června soupis všech nevydaných léků pacienta, lékařům pak takzvaný lékový záznam zobrazí u nemocného všechny dosud předepsané léky. Lidé si mohou na webu epreskripce.cz nastavit, pokud s touto funkcí nesouhlasí. Mohou ji zakázat všem zdravotníkům plošně nebo jen vybraným.

Lékový záznam je už v současné době přístupný pacientům a jimi zvoleným osobám, třeba rodičům nebo dětem. Mohl by do budoucna zamezit vícečetnému předepisování léků nebo předepisování léků, které mají vzájemně nežádoucí účinky. V současnosti má lékař přehled pouze o lécích, které pacientovi sám předepsal. Lékárník může zkontrolovat jen přípravky na předložených receptech.

zdroj: čtk