Podvody s projektem Paměť národa

Doma i ve světě

Česko se ohradí

(29.6.2020)

Česká republika se ohradí proti rezoluci k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, kterou nedávno drtivou většinou schválili poslanci Evropského parlamentu. Na pondělním jednání o tom rozhodla vláda. V předkládací zprávě vláda píše, že tímto aktem podle ní částečně dochází k vměšování se do vnitřních a politických záležitostí členského státu.

Dokument vypracovala ministerstva spravedlnosti a financí. Vláda podle něj souhlasí s tím, že obecně jakákoli rezoluce je politickým stanoviskem Evropského parlamentu.

„Nejedná se o žádné odborné posouzení problematiky, ale o proklamaci politického charakteru, což deklarují sami zástupci Evropského parlamentu,“ píše se ve zprávě. Premiér Babiš se hlasování nezúčastnil.

Podle unijní rezoluce přitom stále kontroluje holding Agrofert a zároveň má vliv na rozdělování evropských peněz v Česku, což „zpochybňuje nezávislý a objektivní výkon jeho funkce.

Česká republika se teď proti unijnímu postupu ohrazuje. „Jakékoli ‚vítání‘ vyšetřování v konkrétní věci a vyjádření ve smyslu, že má česká justice postupovat nezávisle, představuje přímý politický nátlak na konkrétní trestní řízení v členském státě,“ shodla se vláda.

Evropský parlament chce zároveň s tím požádat o zaslání veškerých materiálů, na jejichž základě byla unijní rezoluce přijata a které by měly tvořit odborný základ pro její příjetí.

autor: rid