Podvody s projektem Paměť národa

Jak vlasovci pomáhali pražským povstalcům

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Politické řešení Náhorního Karabachu

(20.11.2020)

Arménský premiér Nikol Pašinjan představil 15bodový »cestovní plán na zajištění demokratické stability«. Je to součást snahy o vyřešení politické krize, která vypukla poté, co s Ázerbájdžánem uzavřel dohodu o ukončení války o Náhorní Karabach.

Dohoda o příměří mezi Arménií, Ázerbájdžánem a Ruskem ukončila stav, kdy bylo v prudkých bojích zabito několik tisíc vojáků, ale i civilistů. Podle ustanovení dohody má Arménie předat Ázerbájdžánu některé oblasti. S tím nesouhlasí část Arménů, kteří demonstrují v Jerevanu a žádají Pašinjanovu demisi. Jinde jsou zase demonstrace na podporu Pašinjana. Premiér odstoupit nehodlá, přesto rezignovali dva ministři z Pašinjanovy vlády. Pašinjan na shromáždění před občany, kteří ho podporují, přednesl krátký projev. »Slibuji, že lid nezradím,« zdůraznil v něm.

Podle ministra zdravotnictví v konfliktu přišlo o život 2425 arménských vojáků, což je asi o tisíc více, než se dosud uvádělo. Ázerbájdžán své vojenské ztráty dosud neoznámil. Pašinjan uvedl, že se cítí zodpovědný za vzniklou situaci, nese však i odpovědnost za její překonání a zajištění stability a bezpečí v zemi.

Pašinjanova »cestovní mapa« předpokládá také návrat uprchlíků před válkou do Náhorního Karabachu, obnovení poškozené infrastruktury v oblastech, které zůstávají pod kontrolou arménů, a pomoc raněným vojákům a pozůstalých po zabitých vojácích. Pašinjan také slíbil reformy v arménské armádě a změnu volebních pravidel, ale také řešení pandemie a obnovení ekonomiky. Zprávu o plnění »cestovní mapy« hodlá předložit v červnu příštího roku. Podstatou politických a diplomatických řešení v této krizi je především ochrana lidských životů.

autor: Oleksandr NAUMOV