Podvody s projektem Paměť národa

Jak vlasovci pomáhali pražským povstalcům

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Energošmejdi to zkoušejí dál

(21.11.2020)

Česká obchodní inspekce (ČOI) udělila milionovou pokutu firmě České aukce za nekalé praktiky při uzavírání smluv na dodávky energií. Sdělil to mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Smlouvy podle něj obsahovaly závazek, že klient se pod pokutou 4000 korun zdrží jakéhokoliv jednání směřujícího proti plnění sjednaných dodávek. Nemohl tak například začít jednat s jiným dodavatelem nebo od smlouvy do 14 dnů odstoupit, na což má ze zákona nárok. »Měli jsme celou řadu stížností od spotřebitelů, které se potvrdily,« uvedl Fröhlich.

Pro prodejce energií využívající nekalé praktiky se vžil pojem energošmejdi. Často se podle spotřebitelských organizací zaměřují hlavně na starší lidi a využívají různé triky jako například vydávání se za zástupce stávajících dodavatelů. Energetický regulační úřad koncem března informoval o tom, že energetičtí šmejdi využívali pandemie koronaviru a v několika případech nabízeli roušky proti podpisu, přičemž ve skutečnosti šlo o podpis pod smlouvou o změně dodavatele energií.

ČOI se na kontroly v této oblasti v posledních letech zaměřuje. Již loni udělila milionovou pokutu společnosti Regionální energie a sankci 900 000 Kč pro firmu Centrální výběrová řízení, která v minulosti čelila kritice za praktiky svých prodejců opakovaně. Její obchodníci se podle inspekce vydávali jak za zástupce ČOI, tak například společnosti ČEZ. V poslední době na firmu upozornila i slovenská média, podle kterých se prodejci prokazovali legitimací státního energetického podniku SPP a využívali nekalých praktik. Firma v minulosti pochybení odmítla.

Problém energošmejdů má řešit novela zákona z dílny ministerstva průmyslu a obchodu, kterou schválila vláda v polovině března. Ve Sněmovně zatím nebyla projednána.

autor: (ici)