Podvody s projektem Paměť národa

Jak vlasovci pomáhali pražským povstalcům

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Zmrazení platů politiků

(21.11.2020)

Hrubé platy vrcholných politiků a dalších činitelů včetně soudců zůstanou v příštím roce na letošní úrovni. Rozhodla o tom Sněmovna. Pokud by předloha neplatila, jejich platy by příští rok vzrostly asi o devět procent. Předlohu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident.

Návrh na zmrazení platů v příštím roce předložili poslanci Pirátů, STAN a KDU-ČSL. Předlohu podpořilo 91 z 92 přítomných poslanců napříč všemi kluby.

Od roku 2022 pak schválená změna zákona upraví výpočet platů ústavních činitelů. Odvíjet se budou od průměrné mzdy v celé ekonomice místo od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, jako je tomu nyní. Návrh na změnu výpočtu platů předložili předsedové klubů ANO, ČSSD a Pirátů Jaroslav Faltýnek, Jan Chvojka a Jakub Michálek.

»Bereme to jako projev solidarity s občany České republiky, kteří jsou postiženi touto krizovou pandemií,« řekl Faltýnek. »V současné ekonomické situaci je namístě zmrazit platy politiků příští rok a navázat je na průměrnou mzdu v celé ekonomice,« uvedl Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Čistý plat v souvislosti s daňovým balíčkem stejně poroste, upozornil.

»KSČM vítá tuto snahu, je dobře, že se konečně podaří navázat tyto platy na mzdy normálních, obyčejných lidí, kteří z nich musí žít, živit své rodiny, platit své dennodenní útraty,« prohlásil místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar. Zároveň zdůraznil, že zastupitelé a poslanci za KSČM ve všech úrovních výkonu samosprávy jsou dlouhodobě solidární. »Jsme tady proto, abychom hájili zájmy našich voličů a občanů ČR a nejenom své vlastní,« dodal Luzar.

Oddělit platy soudců

Někteří poslanci spekulovali o tom, že někteří soudci už připravují kvůli snížení svých platů žaloby. »Nemám žádný problém s tím, aby došlo ke zmrazení platů a že se to bude odvíjet od průměrného platu i v nestátní sféře, což je dlouhodobý požadavek i KSČM, ale přikláním se k tomu, aby se co nejrychleji pracovalo na oddělení platů soudců,« uvedl místopředseda ÚV KSČM, předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič.

Podle předsedy klubu TOP 09 Miroslava Kalouska by soudci měli mít vlastní platový zákon.

Základní měsíční plat poslance a senátora tak v příštím roce pravděpodobně zůstane na letošní úrovni 90 800 korun. Základní plat prezidenta bude i nadále činit 302 700 Kč hrubého a premiéra 243 800 Kč. V roce 2022 by se pak platy odvíjely od toho, jaká bude letošní průměrná hrubá mzda v celé ekonomice, neměly by být ale nižší než v příštím roce. Základní plat poslance by v roce 2022 mohl být 92 600 Kč.

Takzvaná platová základna, od níž se pak odvíjejí konkrétní platy na jednotlivých pozicích, má do budoucna činit 2,5násobek a pro soudce trojnásobek průměrné mzdy v celé ekonomice.

Na platy soudců a ústavních činitelů je v návrhu státního rozpočtu na příští rok vyčleněno 5,78 miliardy korun, zhruba o 83 milionů méně než letos. Vláda v návrhu rozpočtu uvádí, že s ohledem na poslanecké návrhy na zmrazení růstu platů ústavních činitelů nezapracovala do rozpočtu nárůst peněz na jejich platy. Peníze na ně jsou v rozpočtové rezervě, která je o jednu miliardu vyšší, než je její úroveň ze zákona. V případě potřeby by je vláda uvolnila.

autor: (jad)