Podvody s projektem Paměť národa

Jak vlasovci pomáhali pražským povstalcům

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Sněmovní volby

(7.7.2021)

Sněmovní volby by v červnu vyhrálo vládní hnutí ANO s 26,7 procenta hlasů před Piráty a STAN s 24,1 procenta a koalicí Spolu, tvořenou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Podle volebního modelu agentury STEM by se přes pět procent potřebných pro vstup do Sněmovny dostala také SPD, ČSSD, KSČM a Přísaha. Volební model dnes STEM poskytla ČTK. Podobně jako většina dalších modelů z poslední doby ukazuje, že ANO v pozici lídra vystřídalo koalici Pirátů a Starostů.

STEM vzhledem k tomu, že řada lidí na spontánní otázku nejmenuje jako svého favorita některou z koalic, ale jejich členské strany, zveřejňuje také volební model pro strany samostatně. ANO by podle něj mělo 27 procent hlasů, Piráti 15,5 procenta, SPD by dostala 11,1 procenta a ODS by brala 10,9 procenta. Starostové by získali 8,7 procenta, komunisté 5,6 procenta a sociální demokraté 5,4 procenta. Podpora pro Přísahu by byla ve stranickém modelu pětiprocentní, pro lidovce 3,2 procenta a pro TOP 09 tříprocentní.

Stejné pořadí hnutí ANO a dvou koalic v popředí ukázaly v poslední době také volební modely agentury Median a Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Volební model agentury Ipsos umístil za ANO na druhé místo koalici Spolu a na třetí Piráty se STAN. Agentura Kantar CZ zařadila do čela Piráty se STAN následované koalicí Spolu a hnutím ANO. CVVM upozornilo, že rozdíl mezi ANO a koalicí Pirátů se STAN není statisticky významný. Podle agentury Ipsos by vzhledem ke statistické chybě vítězem voleb mohlo být kterékoli z těchto tří uskupení.

zdroj: čtk