Podvody s projektem Paměť národa

Jak vlasovci pomáhali pražským povstalcům

Znojmo KSČMDnes

Doma i ve světě

Bankrotujících společností přibývá

(9.7.2021)

Počet bankrotů obchodních společností v České republice byl v letošním prvním pololetí nejvyšší od první poloviny roku 2017, tedy od začátku účinnosti novely insolvenčního zákona, která zpřísnila podmínky pro podávání věřitelských insolvenčních návrhů.

Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, podle níž bylo od počátku roku do konce června vyhlášeno 386 bankrotů obchodních společností, o 49 více než ve stejném období loni. Současně bylo vyhlášeno 3338 bankrotů podnikatelů, o 634 méně než před rokem.

Návrhů na bankrot obchodních společností bylo v 1. pololetí podáno 501, meziročně o 64 více, a návrhů na bankrot podnikatelů 3263, o 696 méně.

Počet návrhů na bankrot podnikatelů byl nejnižší za poslední dva roky, tedy od začátku účinnosti novely insolvenčního zákona z června 2019, jejímž cílem bylo zpřístupnit oddlužení vyššímu počtu lidí a podnikatelů.

»Vysoký počet firemních bankrotů v letošním 1. pololetí je způsobený kombinací velmi vysokého počtu insolvenčních návrhů v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy tento počet v žádném z měsíců neklesl pod stovku, a stabilně vysokého počtu insolvenčních návrhů po většinu letošního roku,« vysvětlila analytička CRIF Věra Kameníčková.

Vzhledem k tomu že společností mají od začátku července opět povinnost podat na sebe insolvenční návrh bez zbytečného odkladu, je podle ní možné v dalším pololetí čekat nárůst počtu insolvenčních návrhů, což se promítne také do počtu samotných firemních bankrotů.

autor: (ici)