fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMMajákbřezen 2017

březen 2017

Ze 4.zasedání Zastupitelstva jihomoravského kraje.

(30.3.2017)

Ve čtvrtek 23.února 2017 se na svém 4.zasedání sešli členové Zastupitelstva Jihomoravského kraje. Na programu jednání bylo celkem 107 bodů. Mimo stálých bodů týkajících se zpráv o plnění úkolů z minulých zasedání, zpráv o činnosti výborů zastupitelstva, byla na programu jednání například volba přísedících Krajského soudu v Brně, dotace a dary obcím, spolkům a dalším organizacím. Dále body týkající se majetkových záležitostí, poskytnutí dotací v sociální oblasti. Dotací v oblasti kultury, dotace na podporu projektu realizovaného v rámci dotačního programu MŠMT Podpora materiálně technické základny sportu. Dotace a dary do oblasti zdravotnictví, integrovaného záchranného sytému a další.

V rámci programu Zastupitelstva pod pořadovým číslem 30 byly schváleny projekty s finanční podporou EU v rámci IROP, kdy by schválen závazek financování projektů příspěvkové organizace  Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje. V rámci znojemského okresu se jedná o projekt II/408 Krhovice průtah, kdy je předmětem stavby kompletní rekonstrukce komunikace tvořící průtah obcí Krhovice. Součástí je výstavba dešťové kanalizace a související přeložky inženýrských sítí. Celková délka komunikace je 0,676 km. Předpokládaná výše nákladů 45 mil.Kč.  Rekonstrukce zahrnuje i výstavbu chodníků, které bude financovat obec z vlastních prostředků. Předpokládaný termín realizace stavebních prací v květnu až říjnu 2017. Dále se týká projektu II/413 Dobelice – Hostěradice, kdy je předmětem stavby rekonstrukce uvedené silnice II/413 se zesílením asfaltového krytu, ve stávajícím šířkovém uspořádání v úseku od konce obce Dobelice po začátek Hostěradic (část Mišovice) v délce 5,615 km. Součástí stavby je i úprava objízdné trasy na silnici II/397. Předpokládaná výše investičních nákladů činí 47,8 mil.Kč. Termín  realizace července až říjen 2017.

Mezi majetkovými body vyčníval bod č.55 – Úplatný převod areálu staré nemocnice ve Znojmě. Jedná se o areál s celkovou výměrou 29 447 m2. Areál je začleněn do památkově chráněného území. Je tvořen budovami a pavilony s lékařskými a nemocničními službami včetně venkovních prostor, jejich úpravami a trvalými porosty. Předmětem prodeje nejsou budovy a pozemky v současné době sloužící jako léčebna dlouhodobě nemocných. Na další provoz tohoto zařízení bude s majitelem areálu sepsána nájemní smlouva. Prodej areálu byl v minulosti schválen několikrát od roku 2012 s nabídkovou cenou 72,5 mil.Kč. Prodej nebyl opakovaně úspěšný a proto bylo zadáno zpracování nového znaleckého posudku s cenou 45,3 mil.Kč.  Rovněž tyto prodeje nebyly úspěšné a tak byl schválen záměr tzv. nepodmínečného nabídkového řízení. Zde byly doručeny tři nabídky, z nichž vyšla s nejvyšší nabídkovou cenou 46,7 mil.Kč vítězně firma UNIQUE VISION s.r.o. z Brna. Podle platného územního plánu města Znojma je areál nemocnice označen jako lokalita č.35 a je zařazen do ploch C/a2 – smíšená obytná a Z – sídelní zeleň s povinností zpracování tzv. regulačního plánu. V případě hlavní budovy postavené na pozemku p.č.793 bylo Ministerstvem kultury v březnu 2016 zahájeno řízení o prohlášení za kulturní památku. V této souvislosti je třeba připomenout, že v areálu se již jedna takto chráněná budova nachází a sice na p.č.794. Tyto limity bude muset nový vlastník areálu respektovat při svém záměru jeho dalšího využití. Je třeba zdůraznit, že Jihomoravský kraj tímto prodejem vyřešil stav chátrajícího areálu jen částečně. Zůstává úkol dořešení léčebny dlouhodobě nemocných, jejíž stávající stav není ani zdaleka důstojný 21. století.

autor: Petr Krátký, člen ZJMK