fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMMajákbřezen 2017

březen 2017

Vážené soudružky a soudruzi.

(2.4.2017)

KSČM po okresních konferencích zahájila jednání krajských nominačních  konferencí, kde sestavovala KL pro podzimní volby do PS PČR. V sobotu dne 11. 3. 2017 se uskutečnila krajská nominační konference v Jm kraji. Na základě schváleného klíče Jm KV se dostavilo 44 delegátů – volitelů ze sedmi okresních organizací KSČM.

Hlavním  bodem a důvodem konference bylo sestavení kandidátky a zvolení lídra. Současně projednat částečný obsah návrhu volebního programu strany  s náměty hesel. Zprávu o práci KV za uplynulé období s vyhodnocením voleb do KZ 2016. Po schválení programu, Jednacího a Volebního řádu KnK, pracovních  komisí /zastoupení Znojma – Štrausová, Kukla, Vlašín/  a dalších náležitostí,  zahájila konference svoje jednání. Představili se jednotlivý kandidáti  se svoji vizí a současní poslanci M. Grebeníček, Ivo Pojezný a Zuzka Rujbrová vyhodnotili svoji dosavadní  poslaneckou práci.

Samotné volby pořadí kandidátů proběhly tajně podle schváleného způsobu. Za lídra Jihomoravského kraje byl ve druhém kole zvolen Ivo Pojezný – Hodonín. Na druhém místě též po druhém kole byl zvolen Z. Tesařík – Břeclav, na třetím místě skončil V. Fišer – Brno, čtvrté místo obsadil F. Zachariáš – Vyškov,   páté pořadí obsadil  E. Pernica – Blansko. Konečné pořadí uzavřela volba na šestém místě současného poslance M. Grebeníčka a sedmý skončil B. Smutný z Brna - venkova. Následně bylo sestaveno pořadí dalších kandidátů podle výsledků pořadí kandidátů z okresů. Zde byli zapsáni v pořadí do 43 místa tak jak byli zvoleni na okresních konferencích KSČM.

Dovolím si vyjádřit několik myšlenek a názorů na samotný průběh tajných voleb. Je skutečností, že podle stanov a konečném  doporučení Jm KV KSČM byli na OK zvoleni delegáti s přihlédnutím na počet ČZ. Větší organizace měli 8 delegátů / Brno-město, Břeclav, dále 7 Hodonín, po 6 delegátech mělo Blansko a Brno-ven. Znojmo mělo 5 a Vyškov 4 volitele/. Tímto nepoměrem je jasně stanoveno, že v případě domluvy silných okresních organizací, nemají  šanci ty menší okresy něco ve volbě dosáhnout. Samotné hlasování ukázalo, že  po  vzájemně dohodě některé OV   prosadily pořadí tak,  jak se domluvily. Delegáti při svém rozhodování nepřihlédli na osobnost kandidáta, jeho schopnosti a morální vlastnosti.  Je zarážející, že bývalý předseda KSČM a současný poslanec  doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc. skončil na 6 místě  přesto, že se jedná o osobnost uznávanou  širokou veřejností v celé republice, poslanci a politiky v  PS a akademickou veřejností. Nepochopil jsem s jakou mírou  a měřítkem  v porovnání kandidátů  se delegáti při volbě řídili.

Jednou zajímavou akcí je odhalení  opraveného památníku RA v Hraběticích. Slavnostní odhalení se uskuteční dne 21. dubna 2017 od 16.00 hod. Přítomní budou zástupci Ruské federace a další významní hosté.  Zvou pořadatelé a ZO KSČM Hrabětice.