X.sjezd KSČM

Aktuálně - střípky

NE Erdoganovi

(7.5.2018)

Čtyři turecké opoziční formace se v sobotu sjednotily před červnovými prezidentskými a parlamentními volbami. Chtějí tak zvýšit šanci na porážku vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) autoritářského prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, informovala DPA.

Opozici dlouho trápila roztříštěnost. Volební alianci nyní uzavřeli sociální demokraté seskupení v hlavním opozičním subjektu Lidové republikánské straně (CHP) a členové středopravicové Strany dobra, vedené populární exministryní vnitra Meral Akşenerovou. Přidaly se i islamistické hnutí a jedna pravicová strana. Aliance se dohodla na prosazování svobody médií a nezávislosti justice. Obojí Erdogan omezil, přesto platí za favorita voleb. AKP do nich jde v koalici s nacionalistickou Stranou národní akce (MHP). Volby se měly původně konat až v listopadu 2019. Erdogan ale vyhlásil, že budou už 24. června. Zdůvodnil to tím, že země potřebuje silného prezidenta, aby mohla čelit ekonomickým výzvám a konfliktu v Sýrii.

zdroj: čtk