Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMAktuálně - střípky

Aktuálně - střípky

Jsme jednoznačně pro digitální daň

(19.11.2019)

Zavedení sedmiprocentní digitální daně pro velké internetové firmy, jako jsou Facebook nebo Google, schválila vláda. Do státního rozpočtu by daň podle odhadů ministerstva financí mohla přinést pět miliard korun ročně.

Krok vlády uvítal předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. Právě digitální daň byla jednou ze sektorových daní, které komunisté vládě doporučovali. »Jsme jednoznačně pro digitální daň,« řekl Filip a slíbil v této věci vládě jasnou podporu. Sedmiprocentní sazba byla i jeho představou. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) přitom před několika týdny navrhovala digitální daň ve výši tři procenta. To se Filipovi nelíbilo a s jeho názorem se ztotožnil nakonec i premiér Andrej Babiš (ANO). Filip je rád, že se vláda nakonec nedržela tolik při zdi.

Dani by měly podléhat internetové firmy s globálním obratem nad 750 milionů eur (19,1 miliardy Kč), které budou mít na území ČR roční obrat za uskutečněné zdanitelné služby minimálně 50 milionů korun. Daň se tak dotkne hlavních globálních hráčů, jako jsou Google, Facebook, Amazon či Apple.

autor: Mediální úsek ÚV KSČM