Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMAktuálně - střípky

Aktuálně - střípky

Kvůli zdanění hazardu

(24.11.2019)

Loterijní společnost Sazka miliardáře Karla Komárka se rozhodla zastavit svou inzerci ve všech médiích vydavatelství Mafra a také stáhnout i tu již zadanou. Souvisí to se zákonem o zdanění hazardu, který ve sněmovně prosadila vláda Andreje Babiše. Na dotaz HlídacíPes.org to potvrdil tiskový mluvčí Sazky Václav Friedmann s tím, že jde o "součást krizového plánu".

Nepříliš obvyklé je, že inzerent stahuje reklamu, která je již zadaná, připravená a zalomená například v magazínech s delší periodicitou. S takovým postupem se obvykle pojí i peněžní sankce ze strany vydavatelství vůči inzerentovi. Přesto Sazka k tomuto kroku sáhla.

"Bohužel musíme omezovat výdaje, a proto v některých případech stahujeme i již zadanou inzerci, většinou z toho důvodu, že pokud nelze kampaně komunikovat jako celek, je lepší je nekomunikovat vůbec," vysvětluje Friedmann.

Sazka stabilně patří do TOP 10 největších českých inzerentů. Například v roce 2017 měla celkové reklamní výdaje v ceníkové hodnotě reklamního prostoru (reálné výdaje jsou po různých slevách nižší) 1,12 miliardy korun.

Celkový objem reklamy, kterou nyní Sazka zastavila, ani celkovou sumu, již ve vydavatelství Mafra obvykle loterijní firma za reklamu utratila, firma neupřesnila s odkazem na obchodní tajemství.´

V hazardu podnikají vedle Karla Komárka i další tuzemští miliardáři, například skupina Penta (Fortuna) či Ivo Valenta (Synot Tip i výherní loterijní automaty).

Na rozdíl od Karla Komárka má jak Penta, tak Ivo Valenta svá média – regionální deníky respektive Parlamentní listy.

autor: rot