Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMAktuálně - střípky

Aktuálně - střípky

Transparency International je zkorumpovaná

(8.1.2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) připouští, že jeho kritika neziskové organizace Transparency International (TI) je ostrá, své výtky však pokládá za přiměřené. Jeho advokát to uvedl u soudu, který se začal zabývat žalobou TI na ochranu dobré pověsti. Babiš organizaci opakovaně označil za zkorumpovanou.

Babiš ke středočeskému krajskému soudu nedorazil, jeho advokát Jiří Urbánek ho omluvil. Také TI za sebe vyslala svého advokáta, a to Pavla Uhla. Zájemcům z řad médií a veřejnosti vydával soud vstupenky, protože předpokládal velký zájem o sledování jednání. Síň však zůstala poloprázdná.

Žaloba TI napadá celkem 17 Babišových výroků. Soudce středočeského krajského soudu Vladimír Sommer připustil žalobu u 14 z nich, v nichž se premiér vyjadřoval k otázkám svého údajného střetu zájmů. Zbylé tři výroky totiž Babiš podle soudce pronesl v rámci výkonu funkce předsedy vlády - dva při interpelacích ve Sněmovně a jeden při vyjádření k odvolání ministra kultury.

Organizace požaduje omluvu a také to, aby se Babiš napříště výroků o zkorumpovanosti zdržel. Premiéra zažalovala loni v červenci. Její ředitel David Ondráčka tehdy uvedl, že Babiš své slovní útoky stále stupňuje. Poukázal na premiérovo vyjádření v České televizi, kde v reakci na zprávy o výsledku evropského auditu jeho střetu zájmů nazval TI udavačskou neziskovkou.

Oba právníci nepřistoupili na soudní pokus o smír. Urbánek uvedl, že Babišovy výroky nebyly skutkovými tvrzeními, ale hodnotícími soudy. Babiš v nich podle něj v rámci politické debaty popsal, jak je TI financována - například od ministerstev nebo od subjektů, které má z povahy věci kontrolovat. »Proto ji označuje za v tomto smyslu zkorumpovanou,« prohlásil právník.

Advokát upozornil také na to, že TI vůči Babišovi užívá rovněž ostrou rétoriku. Zmínil označení za dotačního podvodníka, predátora a člověka, který pohrdá lidmi, rozkrádá stát a dopouští se politické korupce. »Již překročili určitou hranici a přímo se podílí na politickém boji,« konstatoval Urbánek.

Z výroční zprávy TI za rok 2018 vyplývá, že náklady organizace činily 9,96 milionu korun, příjmy v podobě dotací, grantů či darů 10,22 milionu. Nejvíc peněz, téměř tři miliony, TI na projekty získala od ministerstva zahraničí, další peníze poskytly například resorty vnitra a práce a sociálních věcí. Mezi zdroji jsou také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) nebo International Visegrad Fund.

autor: (ste)