Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMAktuálně - střípky

Aktuálně - střípky

Zastaveno stíhání

(4.2.2020)

Státní zástupce Jaroslav Šaroch zastavil stíhání premiérova syna Andreje Babiše mladšího v kauze kolem dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo.

Podle mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbala bylo stíhání zastaveno ze stejného důvodu jako v hlavní části kauzy, tedy proto, že skutek není trestným činem. Část týkající se premiérova syna byla z hlavní části případu vyloučena loni na jaře.

Šaroch loni v srpnu zastavil stíhání všech obviněných včetně premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho rodiny. Nejvyšší stání zástupce Pavel Zeman ale v prosinci rozhodl, že stíhání premiéra a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové bude pokračovat. Zároveň však potvrdil zastavení stíhání Babišovy manželky Moniky, dcery Adriany Bobekové, švagra Martina Herodese a bývalého člena představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Josefa Nenadála.

Babiš mladší žije ve Švýcarsku, jeho případ vyloučila policie k vlastnímu řízení loni v březnu, protože se nedařilo ho vyslechnout. Premiérův syn poslal předloni v lednu policii e-maily, v nichž psal, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen na Krym. Policisté z Prahy 1 pak ale prověřování případu ukončili, žádný zločin se podle nich nestal, za chybu byli kázeňsky potrestáni. Případ únosu později policie znovu otevřela. Premiér nařčení popřel, jeho syn podle něj trpí schizofrenií.

autor: (ste)