Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMAktuálně - střípky

Aktuálně - střípky

Turecký prezident Erdogan hrozí

(8.2.2020)

Prezident země půlměsíce Recep Tayyip Erdogan hrozí svému syrskému protějšku Bašáru Asadovi. Důrazně ho žádá, aby dal ruce pryč od syrské provincie Idlíb, kde se ještě pohybují povstalci proti Asadově vládě. Pokud by snad Bašár Asad neuposlechl, vzkaz tureckého prezidenta je jasný. Pak bude válka!

Turecký prezident Erdogan vyhrožuje syrskému prezidentovi  Bašáru Asadovi, že buď do konce února stáhne své vojáky od Idlíbu dobrovolně, kde se stále ještě pochybují odpůrci Asadova režimu, ale také turečtí vojáci, nebo ho k tomu turecká armáda donutí silou. Na Erdoganovo ultimátum upozornil server německého deníku Bild.

Erdogan se tak snaží vynutit si přetrvání nárazníkového pásma na severu Sýrie, do něhož by rád umístil nemalý počet uprchlíků, kteří stále pobývají v Turecku. A jejich počet stále roste. Z Idlíbu na severu Sýrie dorazilo k tureckým hranicím na milion nových běženců a Erdogan se obává humanitární katastrofy.

Erdogan má dojem, že syrské a ruské jednotky už překročily červenou linii, za kterou je turecký prezident nechtěl pustit. Ruské letectvo v nárazníkovém pásmu nadále operuje.

autor: red
zdroj: PL