Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMAktuálně - střípky

Aktuálně - střípky

FILIPÍNY: Vypovězení armády USA

(15.2.2020)

Filipínský prezident Rodrigo Duterte oznámil vypovězení smlouvy s Washingtonem, která americké armádě dovolovala manévrovat na území Filipín. Hlava státu tak učinila poté, co opakovaně vyhrožovala, že americké vojáky ze země vyžene. Uvedla to agentura Reuters (viz ZDE).

Filipíny chtějí posílit vlastní obranu

Ukončení dohody vstoupí v platnost 180 dní od podání oznámení, informovala agentura Reuters. “Je načase, abychom se začali spoléhat sami na sebe, posílíme naši vlastní obranu a nebudeme se spoléhat na jinou zemi,” citoval Duterteho zdůvodnění filipínský prezidentský mluvčí. Dohoda, podepsaná Washingtonem a Manilou v roce 1998, umožňuje tisícům amerických vojáků pobývat na Filipínách. Jednotky obou zemí se zde rovněž každoročně účastní společných cvičení. Prezident Rodrigo Duterte americké jednotky již dříve obvinil, že na Filipínách provádějí tajné operace. V pondělí například prohlásil, že Spojené státy v jeho zemi skladují jaderné zbraně. Přítomnost americké armády podle něj navíc z Filipín činí potenciální cíl agrese.Americký prezident Donald Trump ve středu prohlásil, že mu nebude vadit rozhodnutí filipínského prezidenta Rodriga Duterteho ukončit vojenskou dohodu se Spojenými státy, což je v rozporu s názorem jeho ministra obrany Marka Espera, který přijal tuto zprávu naopak se znepokojením, jak také napsala agentura Reuters (viz ZDE). Esper označil rozhodnutí za „nešťastné“, protože Washingtonu bude přítomnost na Filipínách chybět při vojenském zastrašování Číny v oblasti jihovýchodní Asie. Američané již začali Filipínám vyhrožovat, když jejich velvyslanectví v Manile nazvalo vypovězení smlouvy „vážným krokem se značnými důsledky“.

autor: RH