Podvody s projektem Paměť národa

Znojmo KSČMAktuálně - střípky

Aktuálně - střípky

Drsné svědectví z útrob Milionu chvilek.

(13.6.2020)

Blogerka, podnikatelka a členka ODS Andrea Novotná na blogu serveru iDnes.cz popsala, jaké jsou její zkušenosti se spolkem Milion chvilek. Upozornila, že spolek nabral směr politikaření a za ohrožení demokracie jeho někteří příznivci považují, když má někdo „jiný názor než ten, který je považován za jediný správný“. „Pokud někdo viní Zemana a Babiše, že v tom dělení mají hlavní roli oni, stálo by za to si nejdřív zamést před vlastním prahem,“ píše o tom, jak se spolek začíná podobat stranám, proti kterým sám protestuje.

Ty si nemyslíš přesně to, co my?! Ty nechodíš na demonstrace?! Ty nás nepodpoříš?! Jak to, že mlčíš?! Mlčení znamená souhlas! Ty se odvažuješ pochybovat?! Tak to asi nebudeš jedna z nás!“ jmenovala příklady. Jakmile prý přiznáte, že nejste zcela nekritickým přívržencem všeho, co dotyční deklarují, či máte pochybnosti, stáváte se podezřelou či dokonce nežádoucí osobou.Vtipné je, že se od vás takhle odtáhnou lidi, kteří se zaštiťují demokracií, svobodou, pravdou a láskou. Možná jsem to blbě pochopila, a snaživí ideologičtí vykladači mi pomohou pochopit, jak je možné, že demokracie, svoboda, pravda a láska se vztahují jen na jejich demokracii, svobodu, pravdu a lásku?!“ píše bloggerka.

Jak píše, chtěla pochopit, co lidem ve spolku vadí na Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi. „Zeman mi v zásadě vadil hlavně proto, že to nebyl Michal Horáček (kterému jsem pomáhala s kampaní, měla jsem tedy na jeho výhře osobní zájem), a Andrej Babiš kvůli prosazování EET. Prostě pokud mi ti chlapi vadili, tak kvůli osobním důvodům, kvůli důvodům, které mají konkrétní dopad na můj praktický život,“ vysvětlila, co ona sama z počátku cítila, když šla na demonstrace Milionu chvilek.
Demonstrace ji však i kvůli úzkosti z davů nesedly a radši poté navštívila diskusní semináře. Byť měly mít zajímavé zastoupení z řad hostů, měly být značně monotematické. „Andrej Babiš a Miloš Zeman jsou zlo, my jsme dobro, a kdo není s námi, je proti nám!“ naznačila černobílý pohled.

Milion chvilek podle ní již nepřispívá k nápravě naší politické situace. „Na počátku i tomu Andrejovi stály za pozornost. Když se ale ukázalo, že vrcholem nespokojenosti je demonstrace na Letné, kde zhypnotizovaný dav zpívá Pod dubem, za dubem..., obavy z nějakého většího ohrožení zašly na úbytě. Ani se tomu nedivím,“ podotýká. Spolek by dle ní neměl instruovat politické strany a politikařit.

„Protestovat pro samotné protestování není produktivní. Navíc se může lehce stát, že díky obecnosti pojmů, za které si každý dosadí kdeco, dojde k postupnému prorůstání nepolitické politiky do veřejného života víc, než je zdrávo. Za ohrožení demokracie tak bude označeno kdeco a kdekdo. Třeba jenom určití lidé v úřadu ombudsmana nebo v Radě České televize... Jenom proto, že mají jiný názor než ten, který je považován za jediný správný,“ přidala.

autor: red
zdroj: Parlamentní listy