Podvody s projektem Paměť národa

Znojmo KSČMAktuálně - střípky

Aktuálně - střípky

Nebudete si vybírat, jaká pravidla o střetu zájmů budete dodržovat

(21.6.2020)

“Česko ani jiné státy si nebudou vybírat, jak budou uplatňovat pravidla Evropské unie o střetu zájmů,” prohlásila kontroverzní předsedkyně kontrolního výboru Evropského parlamentu Monika Hohlmeierová.

Nátlak Hohlmeierové na Babiše

Němka Hohlmeierová, která je známá svými spory s předsedou vlády Andrejem Babišem, spolu s dalšími členy kontrolního výboru připravila návrh rezoluce kritizující možný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Nikdo si nebude vybírat svá pravidla,“ řekla ve čtvrtek novinářům německá politička, podle níž Česko budí dojem, že pro něj prý neplatí část unijního finančního nařízení o střetech zájmů. Podle Hohlmeierové by měla EK zajistit pravidla, která by zabránila dlouho se vlekoucím auditům, jež možnému zneužívání unijních fondů nahrávají.

Podporovatelka sudetských Němců

Monika Hohlmeierová je dcerou bývalého bavorského předsedy vlády Franze Josefa Strausse, který byl nechvalně proslulý mimo jiné dlouhodobou podporou sudetských Němců v jejich nárocích vůči bývalému Československu.

Celý svůj život se pohybuje v politice, kde bylo ale její působení provázeno mnoha skandály, kvůli kterým musela několikrát skončit ve svých funkcích a opustit významné posty. Jmenovala nekvalifikované přátele a známé do důležitých funkcí, shromažďovala informace na své spolustraníky aby je mohla vydírat, kupčila s voličskými hlasy a byla podezřelá z defraudace státních prostředků (viz ZDE). Od roku 2009 zakotvila v Evropském parlamentu, kde prosazuje politiku německých konzervativně-pravicových kruhů, které se mimo jiné ve spolupráci se sudetskými Němci snaží o revizi výsledků druhé světové války a zrušení Benešových dekretů. Na české straně našla v tomto ochotné spolupracovníky v politicích KDU-ČSL, v poslední době zejména s europoslancem Tomášem Zdechovským.

autor: rh