Podvody s projektem Paměť národa

Aktuálně - střípky

Írán žádá o pomoc při dopadení Trumpa, Interpol nevyhoví

(29.6.2020)

Írán požádal Mezinárodní organizaci kriminální policie (Interpol) o pomoc při dopadení a zadržení amerického prezidenta Donalda Trumpa a několika desítek dalších lidí kvůli lednovému útoku v Bagdádu. Při úderu, při němž bylo použito bezpilotní letadlo, přišel o život íránský generál Kásem Solejmání. Interpol ale reagoval, že žádosti nevyhoví, což znamená, že Trumpovi zatčení nehrozí.

Podle agentury AP postup Íránců svědčí o přetrvávajícím vysokém napětí v americko-íránských vztazích poté, co Trump v roce 2018 rozhodl o odstoupení USA od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu.Teheránský prokurátor Alí Kásímehr řekl, že Trump a dalších 35 lidí, jimž Írán připisuje spoluúčast na atentátu z 3. ledna, čelí obvinění z "vraždy a terorismu". Nikoho kromě amerického prezidenta prokurátor nejmenoval, avšak ujistil, že řízení bude trvat i po skončení Trumpova prezidentského mandátu.

Interpol, který sídlí v Lyonu, se podle svých pravidel nevměšuje do záležitostí politického charakteru. Interpol "nebude brát v úvahu žádosti tohoto druhu," stojí v prohlášení policejní organizace.

Americký zmocněnec pro Írán Brian Hook dnes na tiskové konferenci s představitelem Saúdské Arábie uvedl, že ze strany Íránu, jde o "propagandistický kousek, který nikdo nebere vážně a jen způsobuje, že Íránci vypadají hloupě".

Kásem Solejmání stál v čele jednotky Kuds íránských revolučních gard, řídil operace v zahraničí a běžně jezdil do Iráku. Zabit byl při útoku na bagdádském letišti. Írán pak provedl raketový útok na americké vojáky sloužící v Iráku.

autor: rtz