Podvody s projektem Paměť národa

Jak vlasovci pomáhali pražským povstalcům

Znojmo KSČMAktuálně - střípky

Aktuálně - střípky

Arménci žádají nová jednání o příměří

(16.11.2020)

Přibližně sto arménských kulturních, politických a náboženských organizací z celé Evropy v sobotu v otevřeném dopise vyzvalo k zahájení nových jednání o podmínkách příměří v Náhorním Karabachu.

Původní příměří (pro Arménii zcela nevýhodné) začátkem minulého týdne podepsali zástupci Arménie, Ázerbájdžánu a Ruska. Arménci apelují na Francii a Spojené státy, aby se zapojily do řešení konfliktu. Podle agentury TASS o tom informovali představitelé arménské církve v Rakousku. »Vyzýváme členy Minské skupiny OBSE, aby znovu zahájili proces urovnání konfliktu a revidovali současnou dohodu, která byla podepsána bez účasti dvou spolupředsedajících zemí Minské skupiny OBSE – USA a Francie,« uvedli s tím, že uzavřená dohoda nezaručuje bezpečí Arménů v Náhorním Karabachu a vytváří podmínky pro eskalaci konfliktu v budoucnosti. Tzv. Minská skupina byla za účasti Ruska, USA a Francie vytvořena v roce 1992 s cílem zprostředkovat mírové řešení sporu.

Dohoda z 9. listopadu znamenala pro Ázerbájdžán významné územní zisky. Na jejím základě Moskva vyslala do Náhorního Karabachu vojenský kontingent o zhruba 2000 vojácích, který má dohlížet na klid zbraní.  Ten mimochodem při příjezdu projížděl okolo stovek mrtvých těl arménských vojáků. Těch mělo od konce září v obnoveném konfliktu padnout nejméně 2317!

Po oznámení dohody vypukly v Arménii protesty. Demonstranti vtrhli do sídla parlamentu a do úřadu vlády, které zpustošili, a 17 politických stran vyzvalo premiéra Nikola Pašinjana k odstoupení.

Představitelé arménské církve v Rakousku ve vlastním prohlášení uvedli, že mnozí Arméni zapalují v Náhorním Karabachu své domy, opouštějí své okresy a více než 100 000 lidí je momentálně na útěku. Upozorňují také, že není jasné, jaký stihne osud arménské kulturní památky na územích, které dostal Ázerbájdžán pod svou kontrolu.

Prodloužená lhůta

Ázerbájdžán Arménii prodloužil lhůtu pro předání kelbadžarského okresu o deset dní do 25. listopadu. Vrácení tří okresů v Náhorním Karabachu Ázerbájdžánu předpokládá právě dohoda o ukončení války v Náhorním Karabachu. S předáním okresu se původně počítalo právě už v neděli.

Arménskou žádost ázerbájdžánskému prezidentu Ilhamu Alijevovi tlumočil jako prostředník ruský prezident Vladimir Putin, uvedl zástupce úřadu ázerbájdžánského prezidenta. Harmonogram stažení z dalších dvou okresů, Agdam a Lačin, stále platí. První z nich má Jerevan předat 20. listopadu a druhý pak 1. prosince. Dohoda o příměří přiznala Ázerbájdžánu celkově významné územní zisky v Náhorním Karabachu.

Pašinjan proto v Arménii čelil v uplynulých dnech kritice politiků i lidovému hněvu za svůj souhlas s dohodou o příměří. V sobotu oznámila arménská tajná služba, že zmařila atentát na premiéra a snahu několika bývalých činitelů uchvátit moc. »Služba národní bezpečnosti Arménské republiky odhalila případ nezákonného nákupu nabytí a držení zbraní, střeliva a výbušnin skupinou osob s cílem uchvácení moci v Arménské republice,« uvádí se v prohlášení tajné služby, která má mj. na starosti ochranu premiéra.

Služba dále uvedla, že zatčen byl její bývalý šéf Artur Vanecjan a také někdejší předseda Republikánské strany Vahram Bagdasarjan a dobrovolný voják Ašot Minasjan. Podle ČTK už skupina jednala o tom, kdo by mohl Pašinjana na premiérském postu nahradit.

Útočníci nesouhlasili s Pašinjanovou domácí ani zahraniční politikou, a měli jej proto v úmyslu zabít, stojí rovněž v prohlášení. Zbraně byly podle služby převezeny do Arménie z oblasti Náhorního Karabachu.

autor: (rom)