fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMAktuálně - střípky

Aktuálně - střípky

Rusko nabízí dohody o kontrole zbrojení

(9.12.2020)

Rusko předalo Spojeným státům několik variant možné budoucí rámcové dohody o kontrole zbrojení. Oznámil to náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

»Jsou to rozsáhlé a odvážné, ale současně realistické a vyvážené návrhy. Hlavní myšlenka spočívá v tom, abychom společně vypracovali novou strategickou rovnici, která by zahrnovala všechny aspekty strategické stability, včetně nových typů zbraní, perspektivní technologie a také nové politické reálie,« prohlásil diplomat podle listu Kommersant během internetové diskuse, uspořádané ruským a americkým střediskem.

»Chceme, aby tato rovnice zahrnovala nejen tradiční strategické zbraně, jako jsou mezikontinentální balistické rakety, rakety na ponorkách a strategické bombardéry, ale také všechny jaderné a nejaderné zbraně, které mohou plnit strategické úkoly,« upřesnil.

Podle Rjabkova nejsou možnosti bilaterálních rozhovorů s USA ani zdaleka vyčerpány. Současně uvedl, že Moskva velice pružně přistoupila k sepsání návrhů budoucí rámcové dohody a dodala je v takové podobě, že se k ní mohou připojit i další jaderné mocnosti, pokud k tomu budou ochotny. Ruské návrhy jsou podle Rjabkova také sepsány tak, že umožňují kombinovat právně závazné a politicky závazné prvky.

Z Rjabkovova vystoupení podle Kommersantu vyplynulo, že prvořadým úkolem je prodloužení dohody, kterou USA s Ruskem podepsaly za Obamy a Medveděva v roce 2010 na Pražském hradě a která bývá označovaná jako nový START nebo START 3. Platnost smlouvy, která omezuje počty strategických jaderných zbraní, vyprší již 5. února. Smlouva může být prodloužena o pět let, pokud se na tom signatáři dohodnou. Washington a Moskva však kvůli Trumpově zablokovanosti dosud nedospěly v tomto směru k dohodě.

Biden s tím pohne

Kommersant připomněl, že vítěz amerických prezidentských voleb Joe Biden během kampaně sliboval prodloužit tuto dohodu bez předběžných podmínek. Jeho poradce Antony Blinken, který se nejspíše stane příštím ministrem zahraničí, v listu The New York Times podle ČTK upřesnil, že jde o prodloužení o plných pět let. Během nich by se strany mohly dohodnout na nové dohodě, možná vícestranné, která by pokryla i další druhy zbraní. To podle deníku plně odpovídá stanovisku Moskvy, jak je vykládají ruští představitelé.

Rjabkov na dotaz ohledně potíží pramenících z nedostatku času - Biden se má ujmout úřadu 20. ledna - odpověděl, že je těžké je předvídat. Z jeho vystoupení podle listu vyplynulo, že ruská strana nevede žádná předběžná jednání s Bidenovým týmem a ani se k tomu nechystá před inaugurací příštího prezidenta.

autor: (rj)