fax: +420 515 244 716

Aktuálně - střípky

dodávky vakcín do Česka

(14.3.2021)

Společnost AstraZeneca do Česka nedodá slíbené množství vakcín. Definitivně to potvrdili zástupci Chytré karantény. Pro celou Evropu se dodávky očkovací látky sníží o 73 procent. Některé státy očkování tímto typem vakcíny kvůli zdravotním problémům pozastavily.

Dodávky vakcíny AstraZeneca do České republiky se sníží o 40 procent. Už tento měsíc do Česka přijede jen zlomek plánovaného množství. Příští týden dodá firma namísto 16 800 jen necelých 10 tisíc vakcín a v dalším týdnu dostaneme dokonce o téměř 78 tisíc dávek méně, než bylo slíbeno. Ke konci měsíce by ale mělo dorazit až 100 tisíc dávek.

Jedno úmrtí a vážné případy krevních sraženin stačily k tomu, aby přestalo Rakousko minulý týden vakcínu od AstraZenecy lidem podávat. Postupně se přidalo i Dánsko, Island, Bulharsko a Norsko, kde hospitalizovali tři zdravotníky, kterým se po podání vakcíny vytvořily krevní sraženiny nebo měli jiný problém se srážlivostí krve. Smrt po očkování vyšetřují i v Bulharsku. Spojitost mezi očkováním a sraženinami ale odborníci nenachází.

Pozastavit očkování AstraZenecou doporučily i irské úřady. Evropská léková agentura případy sraženin stále vyšetřuje. Podle Světové zdravotnické organizace je ale vakcína od AstraZenecy bezpečná.

zdroj: TV Nova