Podvody s projektem Paměť národa

Jak vlasovci pomáhali pražským povstalcům

Znojmo KSČMAktuálně - střípky

Aktuálně - střípky

senioři bourají nejméně

(6.6.2021)

„Řidiči senioři nepatří v současné době mezi nejrizikovější skupiny na silnicích. Vysoký je naopak podíl seniorů coby obětí dopravních nehod. Faktem ovšem je, že v dlouhodobém trendu se senioři jako viníci nehod postupně zhoršují ve statistice zaviněných nehod s těžkými následky. Je to přirozený důsledek stárnutí populace a násobného zvýšení intenzity provozu,“ upozornil vedoucí BESIPu Tomáš Neřold.

Podle policejních statistik jsou důchodci za volantem zkušení, obvykle nepřekračují nejvyšší povolenou rychlost ani neřídí pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Naproti tomu však starší řidiči mají pomalejší reakce i horší prostorové vnímání. A pokud se vydají v ranní špičce do centra velkých měst, přináší to pro většinu z nich další stres.

V Česku je 1,57 milionu řidičů a řidiček starších než 65 let, tvoří tak podíl 22,5 procenta všech řidičů.

zdroj: čtk