Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMMajákleden 2019

leden 2019

KSČM k situaci ve Velké Británii

(24.1.2019) Události posledních dnů, zejména hlasování Dolní sněmovny ve Velké Británii z 15. ledna ukazují na naprostou neschopnost vládních konzervativců vést smysluplně svou zemi. Jejich představitelka T. May očividně nedokáže vyjednat dohodu ani ve své vlastní straně, natož aby dokázala najít širší kompromis. Tím přiblížila variantu odchodu Velké Británie z EU bez předchozí dohody, a tedy i bez tzv. přechodného období.

KSČM respektuje výsledek britského referenda konaného 23. června 2016, jako legitimní suverénní postoj britského lidu. Odchod bez dohody ale představuje nejhorší možný scénář, který bude mít značné negativní dopady jak na Velkou Británii, tak i na členské země EU, včetně České republiky. Analýzy dokonce ukazují, že v rámci odchodu bez dohody bude naše země obchodně pátou nejpostiženější zemí EU. Dopady pocítí zejména český automobilový průmysl (jen např. kolínská TPCA dodává do Británie téměř pětinu vyrobených malých vozů), strojní a elektronická výroba, ale například i oblast zdravotnictví. Dle analýz České spořitelny může o práci přijít 40 tisíc lidí, HDP se může snížit až o 55 miliard.

KSČM rovněž považuje za zásadní zdůraznit, že odchod bez dohody bude mít velmi negativní dopady na naplňování Velkopáteční dohody, která ukončila konflikt na Irském ostrově, a může tak vést k dalšímu ohnisku napětí v Evropě.

KSČM vyjadřuje velké znepokojení nad dosavadním přístupem a přípravami vlády ČR na odchod Velké Británie bez dohody. Na poslední chvíli předkládaný návrh zákona je jen dočasným řešením.

KSČM důrazně požaduje, aby jednotlivá ministerstva urychleně předložila konkrétní plány pro případ odchodu Velké Británie z EU s cílem minimalizovat negativní dopady pro české občany, a česká diplomacie musí neprodleně apelovat na britskou vládu, aby zcela dodržovala podmínky mírového soužití na irském ostrově.

autor: Výkonný výbor ÚV KSČM