Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMMajákleden 2019

leden 2019

Z jednání komise regionálního rozvoje Rady JMK

(24.1.2019)

Dne 22.ledna jsem se zúčastnil 22.zasedání komise regionálního rozvoje Rady Jihomoravského kraje  . Po zahájení , určení zapisovatele a ověřovatele začalo samotné jednání při kterém bylo přítomno 7členů s hlasem rozhodujícím.

Prvním bodem jednání byl dodatek  ke zřizovací listině Moravian centre Brno tzv.VIDA to v zásadě kvůli tomu , že ČEZ vystaví vedle tohoto edukačního centra rychlonabíjecí stanici pro dva elektrovozy na vlastní náklady a bude platit za pronájem pozemku centru. Tato rychlonabíjecí stanice bude zároveň sloužit  jako ukázka moderních technologií návštěvníkům VIDY .Členové komise zároveň dostali informaci , že se v tomto centru v nejbližšší době očekává milióntý návštěvník.

Dalším bodemprogramu byl projekt  Strategie integrace cizinců ve městě Brně II. Nositeli tohoto projektu je město Brno a JMK . Na tento projekt Ministerstva vnitra je vyčleněno 560 000 ,- Kč a JMK kraj zaplatí 10% to je 56 000 Kč,- Projekt bude mít  tři části .První kurz -češtiny pro děti cizinců , druhý -kurz češtiny pro matky s dětmi z ciziny a třetí část – informační kampaň.členové komise zároveň dostali informaci , že o tyto kurzy je obrovský zájem a výuku budou provádět absolventi pedagogické fakulty s aprobací výuka češtiny pro cizince.Jedná se kurzy pro cizince , kteří v JMK ( převážně v Brně) legálně pracují.Jsou to např. občané Vietnamu ,Ukrajiny ,Španělska ,Itálie a dalších zemí.

Posledním bodem jednání byl projektový záměr Snížení emisí z lokálního vytápění v JMK III.( tzv. kotlíkové dotace třetí kolo).Bude vyčleněno cca 140 mil. Kč. V předchozích dvou kolech bylo uspokojeno cca 1500 zájemců. Bohužel jsou obce , kde bylo měřením prokázáno horší ovzduší než v městě Brno.

V bodu různé jsme byli informování , že dotace JMK už jsou schváleny odbor regionálního rozvoje má vyčleněno na dotace 30 mil. Kč,- Všechny dotace jsou na stránkách JMK a lze je předvyplnit  obcemi žádosti elektronicky.

Všechny body jednání komise doporučila Radě JMK ke schválení.

autor: Macek Pavel (KSČM), místopředseda komise