fax: +420 515 244 716

Mirek

Znojmo KSČMMajákbřezen 2019

březen 2019

Z jednání komise regionálního rozvoje

(29.3.2019)

hejtmantví
Dne 19.března  proběhlo jednání komise regionálního rozvoje Rady Jihomoravského kraje

Prvním bodem jednání byly kotlíkové  dotace - další výzva. Žádosti je třeba předkládat do konce září 2019. Bude  podpořena  revitalizace  1350 kotlů. Vyčleněno v tomto kole výzvy je 140 000 000 Kč,-.

Dalším bodem programu byly  dotace v rámci programu podpora  rozvoje cyklistiky. Je podáno celkem 11 žádostí v celkové výši 11 952 000.

Navazujícím bodem byly dotace v programu podpora udržování čistoty cyklistických komunikací  a úpravy běžeckých lyžařských tratí. Bylo podáno 13 žádostí v celkové výši 3 151 000.

Nejobsáhlejším bodem byl dotační program podpora boje  proti suchu. Tento program  má 2 části :

První část boj proti suchu a zadržení vody v krajině,  kde bude rozděleno  8  milion,korun.

Druhá .část údržba a  následná péče o zeleň kde bude rozděleno 4 176 000 Kč,-

Šestým bodem jednání byly dotace Klubu českých turistů  ve výši 700 000 Kč, KČT udržuje a obnovuje v JMK celkem 3656 km pěších a 2450 cyklo značení.

Dalším bodem byly dotace na provoz  historických jízd na turistických železničních tratích. Například 11.5. vyjede historická jízda Brno – Břeclav.

Posledním bodem jednání byla informace o podaných žádostech  v rámci dotačních programů rozvoje venkova a zemědělství.  Například je program na podporu přípravy a opravy historických sportovních jednotek v obcích.          (tzv.sokolovny)  Bude uspokojeno 9. žádostí v celkové výši 7 824 881 Kč. Dalšími oblastmi podpory rozvoje venkova  jsou : podpora včelařství, podpora vinařství, podpora venkovských prodejen.

Všechny body jednání komise doporučila Radě JMK ke schválení.

autor: Macek Pavel (KsČM),místopředseda komise