Nezničitelný odkaz

Pohled na Německo v roce 2000 a dnes.

Znojmo KSČMMajákzáří 2019

září 2019

Minulost nesmí být zapomenuta

(27.9.2019)

Ústřední výbor KSČM schválil na svém sobotním zasedání stanovisko k aktuální politické situaci. Přetiskujeme ho v plném znění:

maršál Koněv
Komunistická strana Čech a Moravy nesouhlasí s rozhodnutím Zastupitelstva městské části Praha 6 ze dne 12. září letošního roku o přemístění sochy maršála Sovětského svazu Ivana Stěpanoviče Koněva.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář za TOP 09 a část zastupitelů zaktivizovala kolem umístění sochy maršála Koněva na náměstí Interbrigády silnou protiruskou a protikomunistickou kampaň. Tento jejich krok zapadá i do jiných stupňujících se akcí namířených proti objektivnímu pohledu na naši historii, a zejména druhou světovou válku, osvobození Československa a hlavního města Prahy.

KSČM konstatuje, že není důstojnějšího místa pro zachování pomníku se sochou maršála Koněva, než právě současné místo na náměstí Interbrigády v Praze 6.

Nelze ustupovat těm, kteří nám pod maskou tzv. objektivity a demokracie vnucují přepisování dějin, snaží se vládnout autoritativně bez ohledu na názory občanů. Svým chováním naopak stále více rozdělují naši společnost, vytvářejí podhoubí pro pravicový extremismus a uplatňování neoprávněných nároků sudetských Němců. Pro KSČM je rovněž nepřijatelná pozice ministerstev obrany a zahraničí, která v tomto sporu nedokážou hájit historickou skutečnost a pouštějí se do spekulativních úvah, kdo hlavní město Prahu vlastně osvobodil a přinesl rozhodující podíl na osvobození celého Československa.

KSČM na základě historických faktických událostí žádá, aby se vláda, ministerstva obrany a zahraničních věcí zasadily o zachování sochy maršála Sovětského svazu Ivana Stěpanoviče Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6.

autor: ÚV KSČM, 14. 9. 2019